Toen Sven Ornelis live op de radio onthulde dat hij te maken had gehad met misbruik door een pater-jezuïet, was dat behoorlijk schokkend om te horen. Ook zijn mama Anny was geschrokken, want zij wist van niks.

Verder wilde de radio-presentator er geen interviews meer over geven. Sven vindt de nuance in het verhaal zeer belangrijk en dat is een moeilijk evenwicht voor hem.

“Omdat voor ons op die leeftijd seksualiteit nog niet in ons leven zat. Jongeren komen daar nu veel vroeger mee in contact, bij ons was er geen internet of zo. En als dan zo’n pater van zeventig bij de minste hoofdpijn en keelpijn of heimwee vraagt om je broek te laten zakken om een suppositoire op te steken, of begint te voelen of je geen liesbreuk had… Dat klopt van geen kanten natuurlijk. Maar wij zagen hem als een lieve, zorgzame man. Die bij mij ook niet verder is gegaan dan dat. Maar als ouders dat nu zouden horen, gaan meteen alle alarmbellen af”, zegt Sven in Dag Allemaal.

Mocht dat nu gebeurt zijn, dan hadden zijn ouders hem meteen van school weggehaald, zoals elke goede ouder zou doen.

“Maar het is geen trauma voor mij. Natuurlijk was dat geen juiste situatie, zelfs niet in die tijd, maar ik vind het niet fijn als ze ervan maken: slachtoffer van seksueel misbruik. Néé, ik heb geen trauma overgehouden aan iets wat achteraf gezien duidelijk grensoverschrijdend gedrag was, ik ga mezelf dat ook niet aanpraten.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van showcafe.be

* indicates required

ByNicky Jacobs

Nicky Jacobs zoekt elke dag naar interessant nieuws voor onze website zonder per se de berichten te brengen die alle anderen brengen. Nicky werkt sinds de zomer van 2023 voor deze website.