De legendarische reeks Het Eiland verscheen voor het eerst op het beeldscherm in 2004 en werd onmiddellijk een groot succes. Tot op de dag van vandaag behoren de lach van Alain Vandam of de slagzin “Willen we dat afspreken?” van Lydia Protut tot het cultureel erfgoed.

De serie heeft zelfs een opmerkelijke traditie gecreëerd, zo lezen we in Primo. De vier collega’s Michel Drets, Guido Pallemans, Frankie Loosveld en Alain Vandam maakten er namelijk een gewoonte van om de eerste dag van de lente te vieren met een groene das. 

“Ongelooflijk”, gaat Tom Van Dyck, die Alain Vandam speelde, van start. “Twee jaar geleden, toen Bruno Vanden Broecke en ik toerden met het toneelstuk ‘Zwijg!’, een voorstelling die we samen hadden gemaakt, gebeurde het heel vaak dat er jonge gasten ons na de voorstelling stonden op te wachten met een groene plastron om die te signeren. Die waren misschien nog niet geboren toen ‘Het Eiland’ werd uitgezonden. Onvoorstelbaar hoe dat blijft leven. Ook binnen bedrijven nog inderdaad, ik hoor dat regelmatig.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van showcafe.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.