In Dag Allemaal vertelt Leah Thys over één van haar eerste vakanties met haar echtgenoot Jos.

“In 1972 reden we naar Rijeka, een stad in het huidige Kroatië, waar we de overzetboot namen naar het eiland Lošini”, gaat de actrice van start. “Het was al laat in de avond toen we daar aankwamen. We zijn nog helemaal naar het zuiden doorgereden, maar daar zat het vol Duitsers. Jos zei: ‘We zijn hier weg, want het ruikt hier te veel naar worsten.”

Zo kwam het verliefde paar in een pittoresk dorpje terecht waar ze gelukkig nog onderdak konden vinden. “De uitbater, Mirko, toonde ons ’s anderendaags de weg naar een mooie baai waar geen levende ziel te bespeuren was. Wandelen, zwemmen in ons adamskostuum, stadjes op het vasteland bezoeken, over marktjes kuieren…”

Leah en Jan hadden het zo naar hun zin dat ze besloten om vijf weken lang te blijven. “En we zijn in de jaren erna nog drie keer teruggekeerd. Elke keer logeerden we in dat kleine kamertje bij Mirko. Die man was zo lief!”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van showcafe.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.