In Primo lezen we dat tv-chef en oprichter van restaurantketen Balls & Glory Wim Ballieu overwogen heeft om zijn keten uit te breiden naar Nederland. “De verleiding is groot om overal restaurants te willen openen, maar je mag nooit vergeten dat de Belg toch een grotere Bourgondiër is dan de Nederlander”, zo licht hij toe.
Wanneer de reporter aanhaalt dat een gehaktbal toch iets typisch Nederlands is, legt Wim uit dat dit in Nederland meer aanzien wordt als een gewone snack. “Iets dat je uit de muur haalt, net als een bamischijf. Bij ons staan gehaktballen synoniem voor gezelligheid en nostalgie, voor grootmoeders keuken. Die connotatie maakt de Nederlander niet. Dus is het een grote uitdaging om daar van de gehaktbal iets gastronomisch te maken.”
Nochtans lijkt het Nederlands publiek wel pap te lusten van Wim en zijn gerechten, de chef is dan ook bijna dagelijks te zien op de Nederlandse tv. “Voor de Nederlanders hoop ik een beetje te kunnen bieden wat ‘Dagelijkse kost’ als tv-programma voor ons is. De Nederlanders zien me zoals wij Giorgio Locatelli of Yotam Ottolenghi zien: als ’n exotische chef. Ik kom er inderdaad vaak op tv. In ‘De streken van Wim’ op 24Kitchen, in de spin-off die is ontstaan voor aardappelproducent Aviko, ‘Buurttafel on tour’ en op njam! uiteraard.”