Op alcoholverslaving rust nog steeds een taboe. We gaan er te vaak van uit dat dit iemands ‘eigen schuld’ is. Iets wat actrice Katrien De Ruysscher zelf heel erg herkent vanuit haar eigen verleden. Haar vader overleed in 1997 op 45 – jarige leeftijd aan de gevolgen van zwaar alcoholmisbruik. Jarenlang ervaarde ze schaamte en onbegrip over zijn doodsoorzaak. Toen Katrien de leeftijd bereikte die haar vader had toen hij overleed is ze zelf gaan nadenken over de plaats van alcohol in haar eigen leven én in onze samenleving. 

Daaruit ontstond deze reeks waarin Katrien openhartig praat met mensen die lang geworsteld hebben met hun alcoholverslaving. Ze ontmoet vijf mensen van verschillende leeftijden, van een twintiger tot een zeventiger, allemaal gestopt met drinken. Sommigen van hen hebben deze beslissing al een tijd geleden gemaakt, anderen zijn pas recent in herstel of worstelen er nog mee. Hoe geraakten zij uit hun verslaving?  Welke rol speelde hun omgeving daarin? En hoe gaan ze om met een samenleving waarin alcohol overal aanwezig is? Katrien gaat ook in gesprek met enkele experten om antwoorden te zoeken op haar vragen. Bestaat er bijvoorbeeld zoiets als een verslavings-gen? En is alcohol echt zo’n schadelijke stof?  Via deze gesprekken probeert ze een ander beeld te krijgen van haar vader en alle andere mensen die kampen met een verslaving, een beeld ‘voorbij de schaamte’ …

Katrien De Ruysscher: “Ik heb lang getwijfeld om openlijk te spreken over een moeilijk en kwetsbaar hoofdstuk uit mijn jeugd: het verlies van mijn papa door een alcoholverslaving. Toen ik zelf zo oud werd als mijn vader was toen hij overleed, en ik ook zelf stopte met het drinken van alcohol, besefte ik hoe belangrijk het is om dit thema net wel bespreekbaar te maken. We leven in een maatschappij die vaak wegkijkt en weinig verantwoordelijkheid neemt, waardoor het voor mensen met een alcoholverslaving nog moeilijker wordt om te stoppen. De impact van verslaving op de omgeving is enorm en brengt veel pijn, schaamte en verdriet met zich mee. Het verhaal van mijn papa is uiteindelijk ook het verhaal geworden van vijf dappere mensen die de moed vonden om te spreken over ongetwijfeld de moeilijkste strijd in hun leven. Dankzij hen ben ik anders naar mijn papa gaan kijken, waardoor ik hem nu misschien nog wel meer mis dan ooit. “

Voorbij de schaamte, vanaf 5 februari op VRT Canvas en VRT MAX om 21.20 uur

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van showcafe.be

* indicates required

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.