‘SOS Piet’ is zonder twijfel één van de meest invloedrijke kookprogramma’s die Vlaanderen ooit gekend heeft. Wanneer Primo aan Piet Huysentruyt vraagt waarom het programma zo populair is, geeft de chef aan dat er werkelijk alles in zit.
“Je komt een beetje binnenkijken bij de mensen thuis, op het platteland en in de stad. Er zit een portie humor in en het is leerrijk”, gaat hij van start. “Op het einde van de rit is er altijd het besef dat je toch iets bijgeleerd hebt. Ik heb heel Vlaanderen gezien, ik ben zo’n beetje de Paul Jambers van het koken in Vlaanderen. Ik ben bij rijke mensen geweest, bij arme mensen, wit en zwart, studenten en arbeiders. En altijd was er respect, overal was het een warm toekomen. ‘Blijf zitten, Piet, blijf eten, drink iets, Piet’, zo ging het er altijd aan toe.”
De slagzin ‘Wat hebben we vandaag geleerd’ is onlosmakelijk verbonden met het programma en is ondertussen zelfs uitgegroeid tot een vaak gebruikte uitdrukking in het dagelijks leven. “Toen we begonnen, had ik alleen maar mijn valiesje. Dat vestje had ik nog niet. Op het einde van de eerste opname zei mijn regisseur, op z’n Antwerps: ‘Piet, nou moete afsluiten, joeng’. Ik zei hem: ‘Maar jij bent de regisseur!’ Ineens had ik het. Ik zei, zomaar uit het niets: ‘En wat hebben we vandaag geleerd? Punt 1, 2, 3…’ En we waren vertrokken, dat kwam er gewoon spontaan uit. Weet je trouwens wie die regisseur was? Tom Waes!”